Gert Blaas over zijn training Verbindende Communicatie

“De training verbindende communicatie leert je hoe je met een goed gevoel, een effectief gesprek kan voeren. Dit geldt voor iedereen die communiceert, of je nu ambtelijk secretaris bent of lid van een cliëntenraad. Of je nu een zakelijk of persoonlijk gesprek aangaat..”

— Gert Blaas, trainer/coach

Hoe voorkom je miscommunicatie

Herken je dit: je hebt je voorgenomen om rustig te communiceren maar voor je het weet beland je in een welles-nietes situatie. Of: je legt alles zó duidelijk uit, maar de ander begrijpt je niet. Hoe kan je dit voorkomen? De training verbindende communicatie van Gert Blaas leert je hoe je met een goed gevoel, een effectief gesprek kan voeren. Dit geldt voor iedereen die communiceert, of je nu ambtelijk secretaris bent of lid van een cliëntenraad. Of je nu een zakelijk of persoonlijk gesprek aangaat.

Miscommunicatie staat begrip en samenwerking in de weg

Gert legt uit: “Ieder mens heeft van huis uit andere waarden en normen meegekregen (denk bijvoorbeeld aan vertrouwen, respect, veiligheid) en in de loop van de tijd bepaalde overtuigingen gevormd. Door contacten met anderen hebben velen van ons zich aangeleerd anderen te overtuigen van onze zienswijze, in plaats van open te staan voor de visie van anderen. Dit leidt vaak tot frustraties en irritatie. Het geeft een gevoel van niet gehoord worden. Voor je het weet blijven jullie allebei hangen in je eigen gelijk en komt je geen stap verder. Verbindende communicatie zorgt dat je de ander in zijn waarde laat en taal gebruikt om duidelijk te maken wat jij nodig hebt.

Frustraties maken dat je elkaar niet meer verstaat

Ieder mens streeft naar verbinding, liefde en harmonie. De kunst is om, door je frustraties heen, te luisteren naar onderliggende verlangens en gevoelens: die van jou en die van je gesprekspartner. In plaats van het gedrag van de ander de schuld te geven van het nare gevoel dat jij hebt, is het belangrijk om eerst te onderzoeken hoe het komt dat je door een ander geraakt wordt. Die ander triggert iets dat conflicteert met jouw waarden. Veel mensen durven zich niet uit te spreken omdat ze bang zijn afgewezen te worden, bang dat de ander hun een zeikerd vindt, vinden zichzelf niet zo assertief. Maar als je niet reageert zal de frustratie tussen jullie blijven hangen. Het is belangrijk om interpretaties te checken zodat ze geen eigen leven gaan leiden”.

Leer je in een dag verbindend communiceren?

Gert is duidelijk: “Nee, dat gaat niet lukken. Zie het als de taal van een land dat je voor het eerst bezoekt. Je vindt het land fantastisch en wil graag communiceren met de mensen die er wonen. Je gaat stap voor stap woorden leren en oefenen. Zo zal het ook met verbindende communicatie gaan. Je leert de basisbeginselen van het voeren van een goed gesprek. Je leert de taal waarmee je je eigen emoties kunt reguleren, je gaat de ander beter begrijpen. Door vaak te oefenen ervaar je in de tijd daarna, met vallen en opstaan, dat gesprekken fijner worden, je meer verbinding plezier en harmonie ervaart. Want door verbindende communicatie bevrijd je jezelf van negatieve gevoelens die anders bij je kunnen blijven hangen.

Hoe werkt de training

De training werkt het beste als je een eigen casus inbrengt waar je mee kan oefenen. In het ochtendprogramma leer je de 4 stappen naar verbinding. Je onderzoekt wat jezelf aan waarden en normen meeneemt en je leert hoe je een gesprek aan kunt gaan, waarbij je aan de ander duidelijk aangeeft wat een opmerking met je doet. Dat je geraakt bent, waarom je geraakt bent en hoe je de ander kunt vragen daar iets mee te doen. Zonder dat de ander zich afgewezen voelt. In de middag gaan we dit uitgebreid oefenen. En uiteindelijk besef je: “Wanneer je luistert om te begrijpen in plaats van luistert om te reageren, ontstaat er echt contact”.

Interview door Annette Kolkman van fotosentekst

Misschien ook interessant

Impressie en samenvatting Jubileumbijeenkomst Opleiding

Coaching

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *